Telefonlardaki Farklı Kilitleme Yöntemlerinden Hangileri Daha Güvenli?

Telefonlardaki Farklı Kilitleme Yöntemlerinden Hangileri Daha Güvenli?

Mütevazi paroladan biyometrik kimlik doğrulamaya kadar, Android telefonunuzu kilitlemek için birkaç seçenek var. Fakat kilitleme yöntemlerinden hangileri diğerlerinden daha güvenlidir?

Kullanıcılar verilerinin gizliliği ve güvenliği konusunda daha hassas hale geldikçe, telefonunuzu en azından bir tür kilitleme yöntemiyle korumanın tartışılmayacağını düşünürsünüz. Ancak gerçek maalesef öyle değil. Pew Araştırma Merkezi’nin bir raporuna göre, Amerikalıların neredeyse üçte biri herhangi bir ekran kilidi kullanmıyor.

Desen Kilidi

Bir desen kilidi, adından da anlaşılacağı gibi, sahibinin cihazlarının kilidini açmak için buldukları belirli bir deseni girmesini gerektiren bir kilittir. Ekran kilidi seçenekleriyle ilgili olarak, desen kilitleri en iyi ihtimalle orta düzey bir güvenlik seçeneği olarak düşünülebilir. Parmaklar ile L çizmek kadar kolay olabilir veya karmaşık bir şekil çizerek deseni daha zor hale getirebilirsiniz. Desen ne kadar basitse, omzunun üzerinden bakan arkadaşlarınızın kopyalaması o kadar kolay olur.

Aslında araştırmalar, göz atan kaçakların bir kez baktıktan sonra -%64.2’sinin- deseni yeniden oluşturmada başarılı olduklarını buldu. Ayrıca çoklu gözlemlerle bu oran artmakta. Geri bildirim hatlarını kapatarak ve daha karmaşık bir model seçerek güvenliğinizi artırabilirsiniz. Bununla birlikte, bir PIN veya şifre genellikle daha güvenli bir seçenektir.

Çok Eski Kilitleme Yöntemleri Ama İşe Yarıyorlar : PIN ve Şifre

Akıllıysanız ve Android cihazlarınızda herhangi bir koruma ayarladıysanız, muhtemelen PIN kilidi / şifre seçeneğini biliyorsunuzdur, çünkü SIM kartınız her kapatıp açtığınızda girmenizi istediği koddur. Birçok Android sürümü, dört basamaklı bir parola belirlemenize izin verecektir, ancak güvenliğinizi önemsiyorsanız, çok daha uzun bir PIN kodu seçersiniz.

Kilit oyununuzu yükseltmek istiyorsanız, muhtemelen harfleri, sayıları ve özel karakterleri içeren bir şifre seçmeli ve en az 8 karakter uzunluğunda olmalısınız. Hatırlamak ve yazmak biraz daha zor olabilir hele ki başlarda. Ancak uzun vadede güvenli olduğunuz için mutlu olacaksınız. Çitayı gerçekten yükseltmek istiyorsanız, bir dizi başarısız giriş denemesinden sonra telefonunuzu silme özelliğini de açabilirsiniz.

En Çok Kullanılanlardan: Parmak İzi

Neyse ki bazılarımız için parmak izi biyometrik kilitler hala bir şey. Bazıları bağımsız kilitler, diğerleri düğmelere dahil olan ve en son geliştirme akıllı telefon ekranında gizlenmiş olanlarla farklı çeşitlerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar için parmak izi kilidinin telefonunuzu korumanın en hızlı yollarından biri olduğu düşünülebilir. Parmağınızı okuyucunun üzerine yerleştirdiğinizde telefonunuz bir saniye içinde açılır.

Ama kusursuz mu? Sıradan insanlar söz konusu olduğunda, kötü bir gözcünün biyometrik bir kilitten geçme çabasından geçmesi şüphelidir. Yine de, bir parmak izi kilidini atlamak tamamen imkansız değildir. Parmak izleri fotoğraflardan ve diğer kaynaklardan çalınabilir, daha sonra sadece 2B baskı ile bile yeniden oluşturulabilir ve daha sonra biyometrik kilitleri atlamak için kullanılabilir. 2017’de bir güvenlik araştırmacısı, Almanya Savunma Bakanı’nın parmak izini yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan yeniden oluşturabildi.

Yüz Taraması

Bu biyometrik kilit tam olarak söylediği şeyi yapar: yüzünüzü tarar. Sürecin oldukça sofistike olduğunu ve çok sayıda teknolojik harikayı gerektirdiğini hayal etseniz de, gerçek şu ki, temel olarak ön kameranıza ve bazı yazılımlara dayanıyor. Kamera yüzünüzün bir görüntüsünü tarar ve yüzünüzü doğrulamak için bir yüz tanıma algoritmasına güvenir. Kilit açma hızı, telefonunuza ve ön kamerasının kalitesine de bağlıdır.

Önlem, güvenli ve kötü bir aktörün bunu yüzünüzün bir fotoğrafı ile kandırabileceği anlamına gelmez. Aslında, araştırmacılar 110 farklı akıllı telefon üzerinde bir test yaptılar. İşin sonunda vardıkları sonuçlar hiç de hayırlı sonuçlar değildi. Genel olarak, bir parmak izi biyometrik kilidin bir parola ile birlikte bulunması, daha güvenli bir yoldur.

Markaya Özgü Kilitleme Yöntemleri

Farklı akıllı telefon markaları, cihazlarının güvenliğini artırmak için özel özellikler ekleyerek biyometrik güvenlik önlemlerini de alıyorlar. Bunlar çeşitli düzeylerde yüz taramadan iris taramalarına kadar çeşitlilik gösterir. Samsung, birincisi, kurulumu oldukça basit olan kendi iris taramasının sürümüne sahip. Gözlük takıp takmamayı da dikkate alır. Teknoloji, gözlerinizi aydınlatmak için bir kızılötesi LED kullanırken dar bir odak kamerası iris desenlerini yakalar ve akıllı telefon bu bilgileri işler. Kulağa çok ileri teknoloji geliyor, değil mi? Ama güvenli mi? Kızılötesi özelliğe sahip bir kamera kullanan beyaz şapka korsanlarından oluşan bir ekip, Samsung’un bu özelliği sunduğu ilk telefonlarını kandırmayı başardı.

Nihaî Karar

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli kilit seçenekleri var. Yalnızca bir tanesine güvenmemek için bir özellik kombinasyonu seçmek her zaman akıllıca olur. Ancak tartışmasız, listedeki en güvenli seçenek, bir sonraki parmak izi taramasıyla güvenilir PIN veya parola. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, önceden plan yapmak her zaman akıllıdır. Telefonunuzu şimdi güven altına almak gelecekte sizi kötü bir baş ağrısından kurtarabilir.

Kaynak

Benzer Haberler

POCO M3 Modelinin Tanıtım Tarihi Resmen Açıklandı

POCO M3 Modelinin Tanıtım Tarihi Resmen Açıklandı

OPPO, Yeni Nesil Artırılmış Gerçeklik Gözlüğünü 17 Kasım’da Tanıtacak

OPPO, Yeni Nesil Artırılmış Gerçeklik Gözlüğünü 17 Kasım’da Tanıtacak

Samsung, Gelecek Yıl Galaxy Note 21 Serisini Piyasaya Sürmeyebilir

Samsung, Gelecek Yıl Galaxy Note 21 Serisini Piyasaya Sürmeyebilir

Huawei Mate Xs Modeli Ekim 2020 EMUI Güvenlik Güncellemesi Alıyor

Huawei Mate Xs Modeli Ekim 2020 EMUI Güvenlik Güncellemesi Alıyor

No Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir